UTFODRING

Bränsle för kropp och själ



Våra valpar är vana vid att äta Hill’s torrfoder grain free. Alltså den spannmålsfria varianten. Valparna får Hill’s grain free puppy för medium breed. Våra vuxna hundar får Hill’s grain free adult för medium breed. Om du/ni väljer att byta foder gör det då i etapper. Byt inte till annat foder direkt efter det att valpen flyttat till sitt nya hem. Välj ett helfoder för det livsstadiet som hunden befinner sig i, till exempel ett valpfoder för en valp. Om hunden får ett helfoder ska man inte ge den några extra tillskott av vitaminer eller mineraler.

Kompletteringsfoder innehåller inte alla näringsämnen. Man måste då själv tillsätta det som fattas och se till så att det blir rätt för just din hund.


Mängden mat kan variera med ett spann på 50% neråt till 50% uppåt mot det som står rekommenderat på foder förpackningen. Det som står på foder förpackningen angående mängd mat till exempel per dag är endast en guide. Alla hundar är individer och det är väldigt individuellt hur mycket mat en hund behöver för att må sitt bästa. Titta alltid på hundens hull.

Man kan undra vem som bestämmer hur mycket energi och näring ett foder ska innehålla.

National Research Council, NRC’s normer sammanställt av världens forskare.

Näringsämnen som måste finnas i foder:


Protein

-12 aminosyror 


Fett 

- 5 fettsyror 


Vitaminer 

- vitamin A 

- vitamin D

- vitamin E 

- vitamin K 

- vitamin B, 8 stycken 

- kolin 

Mineraler 

- kalcium

- fosfor 

- magnesium

- natrium 

- kalium 

- klorid 

- järn 

- koppar 

- zink 

- mangan 

- selen 

- jod 

Protein: När det gäller protein finns det miniminivåer som måste hållas, men man kan aldrig ge för mycket protein till en frisk individ. Hundar med njursvikt eller leversvikt bör inte äta för mycket protein. Ägg är den allra bästa proteinkällan med ett biologiskt värde på 100, som är det högsta värdet. Alla andra proteiner har något lägre biologiskt värde. Äggvitan innehåller ett ämne som heter avidin som gör att man tar upp biotin (som är ett B vitamin) lite sämre. Äggvita är inte giftigt eller farligt men om man ger väldigt mycket under lång tid kan man få den här bristen utav biotin. Man kan välja att koka eller steka ägget och då även ge äggvitan.


Fett: När det gäller fett finns det miniminivåer som måste hållas. För mycket fett kan ge förstoppning. Dom som ger nästan bara köttråvaror med mycket protein och mycket fett har ibland fått erfara detta. Bra då är att riva ner morötter i maten för att på så sätt få fart på magen.


Vitaminer och mineraler: Vitamin A som till exempel finns väldigt mycket utav i lever kan vara giftigt om man ger för mycket. Om man torkar lever själv kan man ge det någon gång i veckan och i ganska små mängder.

För mineralen kalcium (som skelettet består väldigt mycket av) gäller det att inte ge stora mängder ben särskilt för en växande hund. Det kan skada skelettets utveckling. Ge inte extra kalcium tabletter till ett helfoder. Det är redan tillsatt i helfodret. 

Oxben är att föredra, ge inte mindre ben som lätt kan flisa sönder och skada hunden. Ha alltid hunden under uppsikt vid förtäring av ben. 


Olämpligt/giftigt för hunden:

- Gamla råvaror bildar gifter. Ge inte hunden en till exempel för gammal korv som glömts bort lite för länge i kylen.

- Lök även blomlökar.

- Kakao ge inte hunden choklad.

- Råå äggvita ge inte hunden för mycket råå äggvita. Råå äggvita bör endast ges i mindre omfattning. 

- Grönmögelost. 

- Kryddstark och/ eller fet mat.

- Vindruvor/ russin.

- Xylitol som finns bland annan i tuggummin.

- Macadamianötter.

- Avokado. 

- Kaffe/ alkohol.

- Hela majskolvar. 


Sist men absolut inte minst, en hund måste alltid ha tillgång till friskt, kallt och fräscht vatten dygnet runt.